Skip to main content
Scholen

Vera (15) debatteert op internationaal niveau

By 18 oktober 2018No Comments

Vera van Heerwaarden nam dit jaar deel aan Model European Parlement (MEP), een project voor scholen in het voortgezet onderwijs om te leren debatteren over actuele Europese kwesties. De 15-jarige Heemskerkse won niet alleen de provinciale voorronde, maar wist de jury tijdens de landelijke finale zodanig te imponeren dat ze volgend jaar voorzitter mag zijn van de Noord-Hollandse editie.

Vera zit in de vijfde klas van het gymnasium op het Kennemer College in Beverwijk. Het MEP-avontuur begon voor haar eind vorig jaar. Ze vertelt: “In november hadden we op school een workshop debatteren, daarin werd melding gemaakt van het MEP. Een vriendin van me wilde wel meedoen, maar dan niet alleen. Ze vroeg mij of ik ook interesse had.” Vera schreef zich in en belandde in de provinciale voorronde.

“Half januari zat ik een lang weekeinde bij een gastgezin in Alkmaar. Je begint met het schrijven van een resolutie over een van de grote vraagstukken die in de wereld spelen. In Alkmaar gingen we met elkaar debatteren over alle resoluties. Het doel is je mening zo te laten horen dat je anderen overtuigt.” Aanvankelijk had Vera niet verwacht dat ze de landelijke finale zou halen. Haar resolutie werd namelijk weggestemd met slechts 5 stemmen voor en 55 tegen. “Blijkbaar had ik het wel goed verwoord, want puur op het onderwerp en de inhoud van mijn bijdrage was ik wel door!”

Vorige maand meldde Vera zich daarom in Leeuwarden voor de landelijke finale. “Ter voorbereiding moesten we eerst allemaal een onverdedigbare stelling verdedigen. Daarna hebben we op maandag en dinsdag de resolutie opgesteld, het vraagstuk draaide om protectionisme. Op woensdag gingen we met de bus naar Den Haag, naar het gebouw van de Eerste Kamer. Elke regionale delegatie vertegenwoordigde in het debat een land, wij vormden de Spaanse vertegenwoordiging. Het werd een hele lange middag, maar wel heel gaaf om in de Eerste Kamer te zijn. Tijdens het avondeten konden we de resoluties doornemen en eigenlijk hoorden we om half twaalf al te slapen, maar om half twee stonden we nog op de gang amendementen te ondertekenen.”

Vera toont een stapel papieren, die ze als herinnering meebracht naar huis. Ook de speech die ze in het einddebat in de Tweede Kamer mocht houden, zit erbij. “Trillende handjes, hoor. Maar het ging heel goed en je leert er veel van. Het is leuk om je mening te geven en als jouw mening de doorslag geeft, dat is superleuk!” Volgend jaar februari zal Vera de voorzittershamer hanteren tijdens de nieuwe Noord-Hollandse voorronde. Heeft ze misschien ook politieke ambities? “Nee, ik heb geen plannen om de politiek in te gaan, maar iets met debatteren doen lijkt me wel leuk. Op school ga ik de nieuwe leerlingen, die aan het MEP-project mee gaan doen, begeleiden.”

Bron: Rodi Nieuws uit de regio