Skip to main content
Scholen

Schoonheid en lelijkheid vormgeven

By 20 januari 2020No Comments

Het was donderdag een en al kunstzinnige bedrijvigheid in Studio O in Beverwijk. Zevenenvijftig leerlingen met hun vier leraren culturele en kunstzinnige vorming van het Kennemer College waren voor workshops te gast in de werkstudio’s van Annelies Kwaak, Francesca Heijnis en Jan van Kampen.

Op school is in voorgaande weken gewerkt aan het thema schoonheid en lelijkheid. Gisteren werd dit thema onder leiding van bevlogen kunstenaars verder uitgewerkt en vormgegeven door middel van lichtontwerpen, manshoge installaties en drukwerken op grote doeken. „Dit is zo fijn”, zegt Iris Heeremans, docent beeldende vorming. „Want als de leerlingen met elkaar bezig zijn, hebben ze ook contact met elkaar.”

Overleg
Dat klopt, want in de ruimtes die vroeger schoollokalen waren, wordt overal lekker gewerkt en druk overleg gepleegd. Zo ook in het lokaal van kunstenares Annelies Kwaak waar de vijftienjarige Zoë en Roos en de zestienjarige Silvie en Eva werken aan een uiteindelijk geprint kunstwerk met als thema de IS-vrouwen en kinderen. Aan het ’lelijke’ thema koppelen ze in de vormgeving schoonheid. In hetzelfde lokaal werken andere groepjes de thema’s lerarentekort, klimaatcrisis en discriminatie in sport uit.

Een verdieping hoger krijgt een grote, gezamenlijk vormgegeven installatie al vorm. In een ander lokaal wordt geëxperimenteerd met schaduw en op de muren in het belendende lokaal worden lichtontwerpen getest. De dag zal worden afgesloten met een tentoonstelling.

„De verwondering bij de leerlingen dat ze zelf iets maken geeft hen zelfvertrouwen”, vat Iris Heeremans de waarde van de dag samen. „Het is voor ons een luxe, wij als leraren genieten daarvan.”

Bron: Dagblad Kennemerland