Skip to main content
Scholen

Samenwerking Auctoraat Kansrijk Onderwijs

By 7 december 2023december 13th, 2023No Comments

Graag delen wij met jullie het goede nieuws dat het Jan Arentsz in Alkmaar, het Atlas College in Hoorn en Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend om praktijkgericht onderzoek in het voortgezet onderwijs te initiëren, stimuleren en te bevorderen. Het instellen van een Auctoraat speelt hierin een belangrijke rol. Dit is een vindplaats én werkplaats voor onderzoek; het verbindt praktijk en theorie, onderwijs en onderzoek, en met de resultaten – van hele kleine vragen tot grote vragen – werken we aan verbetering van het onderwijs.

Kansrijk onderwijs
Dit is het eerste Auctoraat in de Onderwijsregio Noord-Holland Noord. Als het centrale thema hebben we gekozen voor ‘kansrijk onderwijs’. Een actueel thema waar iedereen zich vanuit po, vo en het vervolgonderwijs hard voor maakt. Hoe zorgen we ervoor dat onderwijs ertoe blijft doen voor álle leerlingen en medewerkers in onze regio, in een tijd waarin maatschappelijke ontwikkelingen zo impactvol zijn? Hoe maken we werk van kansrijk onderwijs voor leerlingen én medewerkers? En hoe weten we of we de goede dingen doen en de dingen goed doen? Allemaal relevante vragen en herkenbaar voor onze onderwijspartners. Wij hebben de handen daarom ineengeslagen om stap voor stap de cultuur van onderzoeksmatig werken in het voortgezet onderwijs te versterken en te ondersteunen, en daarin werken we graag ook met alle partners samen.

Aanstelling Auctor
Mieke van Diepen is aangesteld als Auctor Kansrijk Onderwijs. Mieke werkt sinds 2016 als onderzoeker bij het Lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen van de Hogeschool van Amsterdam. Samen met lector Louise Elffers en het team doet zij onderzoek naar praktijken die een kansrijke schoolloopbaan in en op weg naar het hbo kunnen ondersteunen. Mieke neemt haar mooie ervaring mee naar het vo en werkt de komende periode aan een onderzoeksprogramma in samenwerking met de scholen.

Lees hier het bericht van de Hogeschool van Amsterdam.