Skip to main content
Scholen

Praktijkonderwijs 25 jaar

By 13 juni 2023juni 18th, 2023No Comments

Een ijskar staat op het plein van praktijkschool Forta in Heemskerk. De praktijkscholen in Nederland bestaan 25 jaar en dat wordt gevierd.

Directeur Ivo Krop van Forta vertelt dat het fenomeen praktijkschool nog relatief onbekend is, en dat hij daar graag verandering in zou brengen. „We praten in Nederland over maar zo’n 179 scholen, die tezamen ongeveer 29.000 leerlingen hebben. Bij Forta hebben we 224 kinderen die bij ons een vak leren. Het zijn vrijwel allemaal leerlingen die veel beter een vak in de praktijk leren.”

Een opleiding bij Forta duurt vijf jaar, zegt hij. „Elk jaar heeft een eigen invulling: in het eerste jaar maken de kinderen kennis met de beroepen, in het tweede jaar gaan de leerlingen twee weken op stage en vanaf het derde jaar zijn er groepsstages bij bijvoorbeeld Albert Heijn, Van der Valk Hotels of een ander groot bedrijf.”

„In het vierde jaar wordt er minimaal twee dagen in de week op de stageplek doorgebracht. Zo groeien ze steeds meer in het vak dat ze willen gaan uitoefenen.”

„Het is altijd maatwerk”, vervolgt hij. „We kijken bij elke leerling wat het beste bij hem of haar past. Altijd uitgaand van de vraag: wat kun je en waar kun je beter in worden? Op diverse gebieden. We willen onze kinderen klaar voor de wereld maken, niet alleen met werk, maar ook met hun sociale vaardigheden.”

Lees verder >>

Bron: Dagblad Kennemerland