Skip to main content
Scholen

Mentaal welzijn krijgt extra aandacht op Kennemer College

Net als de andere scholen van SVOK geeft het Kennemer College havo-atheneum-gymnasium deze periode extra aandacht aan het mentale welzijn van de leerlingen. Leerlingen doen mee aan MYStress, een online programma van Your Journey Academy waarin leerlingen leren omgaan met stressvolle situaties. Dit kan een aankomend proefwerk zijn, de corona-crisis of misschien een persoonlijk moeilijk te verwerken gebeurtenis. Het doel is om de mentale weerbaarheid en motivatie van de leerlingen te stimuleren en vergroten.

Rector Marc van Buuren ziet dat het onderwijs een belangrijke rol heeft, als het gaat om het mentale leven van de leerlingen: “We zien dat het zwaar is voor de leerlingen om aan alle verwachtingen te voldoen. Daarom trappen we juist bewust even op de rem. Niet maar doorgaan en proberen alle deadlines te halen, maar ook accepteren dat we sommige opdrachten even niet doen. Dat hoef je niet per definitie als ‘achterstand’ te labelen. Het is net hoe je naar het huidige schooljaar kijkt. Leerlingen kunnen juist onzettend veel nieuwe dingen leren, over zichzelf en hun omgeving. Het is onze opdracht om daar als school in te faciliteren, te helpen daar structuur in te brengen en grip op te krijgen. Voor de leerlingen hebben we daarom deze week een alternatief programma. De leerlingen zijn deze week bezig met een programma over het omgaan met stress en je eigen grenzen bewaken. Ze krijgen hier dagelijks lesjes, opdrachten en livesessies via Instagram over. “

Daarnaast komen de leerlingen twee keer naar school voor een moment met de mentor en voor een leuke ontspannende sport- en spelles buiten op het sportveld. De vaksecties passen het programma voor dit schooljaar aan, zodat straks goed bepaald kan worden of een leerling het niveau aankan. Aan eventuele achterstanden kan in het volgende schooljaar (of-jaren) worden gewerkt. De eindexamenklassen krijgen extra aandacht, want zij hebben in mei hun eindexamen en worden daar zo goed mogelijk op voorbereid.