Skip to main content
Scholen

Leerlingen JPT winnen ‘Raspberry Pi’-competitie

De opdracht in de Raspberry Pi scholencompetitie is om iets uit te vinden dat een maatschappelijk probleem oplost. Met de plug-and-play bezoekersteller van Kai Deumers en Flip van Marle van het Castricumse Jac. P. Thijsse College hoeft geen supermarkt meer te tellen hoeveel winkelkarretjes of -mandjes in gebruik zijn.

Beide jonge Castricummers krijgen de prijs in de categorie ’haalbaarheid’. „Verdere ontwikkeling is mogelijk en het is commercieel toepasbaar. Denk dan aan integratie bij toegangspoortjes bij winkels of evenementen”, zegt de 17-jarige Flip als hij het witte ’boxje’ laat zien met een QR-code erop. „Deze heb ik met mijn zelfgemaakte 3D-printer geprint. Er zit nu nog een knopje bovenop dat je in moet drukken als je de winkel verlaat, maar dat is ook iets dat we graag verder willen perfectioneren”, zegt Flip die net zijn havo-examen achter de rug heeft.

Die QR-code zit er niet voor niets, weet de 16-jarige Kai die volgend jaar rond deze tijd klaar hoopt te zijn met zijn VWO-opleiding. „Juist door corona is het belangrijk zo veel mogelijk contactloos te doen. Maar voor de werking maakt het niet uit.” Een korte uitleg volgt. „Er staat een box centraal die alles bijhoudt. De losse exemplaren geven de data daaraan door. Het vergt wel discipline van de bezoeker.”

Talent
De prijs – 500 euro voor de school en voor de mannen zelf een bezoekje aan een escaperoom – krijgen ze uit handen van Ernst Brand van PA Consulting, met House of Digital organisator van de jaarlijkse competitie. „Ze zijn de beste van 68 deelnemers. Je staat versteld hoeveel talent er rondloopt”, aldus Brand die benadrukt dat het intellectueel eigendom van Kai en Flip blijft. „We kunnen ze wel helpen als ze dit verder uit willen rollen. Dat staat aan de basis van de Raspberry Pi-competitie.”

Docent Jack Tempel is, als vanzelfsprekend, trots op zijn leerlingen. „Bij Informatica sta je heel weinig voor de klas. Je loopt rond en daagt de kinderen uit creatief om te gaan met de mogelijkheden. En alles is goed hè? Je moet ervaren hoe leuk het vak informatica is.”

Chemie
Met die laatste stelling zijn beide ’Willie Wortels’ het eens. Opmerkelijk genoeg kiest Flip voor een vervolgopleiding in de chemie. „Maar ik blijf brainstormen met Kai over dingen die we uit kunnen vinden.” Kai, die ook al als ZZP’er een bedrijfje runt, weet zeker dat hij door gaat. „De echte wereld heeft kaders, maar bij programmeren is de sky the limit. Het is altijd anders en nooit af.” Flip vult aan: „We hebben genoeg ideeën voor een bredere toepasbaarheid. Van niets iets maken is het leukste dat er is.”

Bron: Dagblad Kennemerland