Skip to main content
Scholen

Leerlingen JPT in Andere Tijden

By 5 november 2018No Comments

Het televisieprogramma Andere Tijden stond afgelopen zaterdag in het teken van de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog in 1918. De makers kozen voor Verdun in Noord-Frankrijk om een programma te maken over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. In die voornamelijk loopgravenoorlog sneuvelden onvoorstelbaar veel en vaak jonge soldaten, zo ook in Verdun.

Het Jac. P Thijsse gaat al 35 jaar met HAVO-4 leerlingen daarheen op een bijzondere en indrukwekkende excursie. Dit jaar bleek het bezoek samen te vallen met opnames voor het programma. De leerlingen hebben een rol gekregen in de documentaire. Zij zijn maar een paar jaar jonger dan veel soldaten destijds en dat werd belicht.

In de docu krijgen ze uitleg over de oorlog, en bezoeken het grote oorlogsmonument met een knekelhuis en een militaire begraafplaats. Veel wordt hen verteld door een Nederlander die in Verdun een museum heeft gemaakt vol materiaal dat hij nog steeds vindt in het voormalig oorloggebied. Het JPT heeft een graf geadopteerd van een van de soldaten die in Verdun begraven ligt.

Donderdagmiddag was de preview. In aanwezigheid van militairen van de Verkenningseenheid van het Nederlandse leger, die tegelijkertijd met de leerlingen in Verdun waren. Zij vertelden aan de hand van vragen van de leerlingen over hoe het is om beroepsmilitair te zijn en uitgezonden te worden op missies.

Kijk de uitzending hier terug.

En bekijk hieronder de promofilmpjes.

Bron: Kijk op Castricum