Skip to main content
Scholen

Kinderen proeven van Techniek

By 10 december 2019december 11th, 2019No Comments

Een schreeuwend tekort aan technisch geschoold personeel. Werk genoeg. Bij een baas of als zzp’er. Maar de technische vmbo-scholen hebben moeite om nieuwe leerlingen aan te trekken.

 

In deze regio proberen de scholen het tij te keren. Het Kennemer College Beroepsgericht is samenwerking begonnen met het basisonderwijs in de regio. Groepen basisschoolleerlingen uit de wijde omtrek komen sinds kort elke woensdag naar de vmbo-school aan de Heemskerkse Van Riemsdijklaan om te proeven van techniek.

Deze woensdag zijn er leerlingen van De Marel uit Heemskerk aan het werk in het lokaal voor BWI (bouwen, wonen en interieur) van docent Huub de Ruiter. Ze maken elk hun eigen mezenkastje. Dat steekt nauw, want het gaatje mag niet te klein, maar ook niet te groot zijn. ,,Anders komen de mezen niet’’, weet een leerling.

Huub de Ruiter: ,,Ik heb verteld dat wij iets gaan doen aan de eikenprocessierups. We bouwen kastjes voor mezen. Die eten de eikenprocessierups. Dus hoe meer mezen, hoe minder van die jeukrupsen.’’

Essentieel
Het Kennemer College doet in de regio samen met het Technisch College in Velsen mee met het Sterk Techniek Onderwijs (STO). Dat is een grote hoeveelheid geld die vrijgemaakt is door het ministerie om techniek op de kaart te zetten.

,,We willen laten zien dat kiezen voor techniek niet minder is’’, zegt projectleider techniek Gerrit Veldhuis. ,,Met name ouders denken dikwijls dat vmbo-tl of de havo een stap hoger is. Kinderen moeten dan op hun tenen lopen en halen met hangen en wurgen hun diploma. Of ze moeten alsnog afstromen naar vmbo kader/beroeps. Dat motiveert natuurlijk niet. Ieder kind heeft zijn of haar eigen talent. Kijk daar naar in plaats van naar ’hoger of lager’. Fluitend naar school gaan, dat is toch het mooiste wat er is? En kijk in dit lokaal. Je kunt hier alles doen met hout. Wat is er mooier dan zelf iets kunnen maken? Het is een feestje om hier les te krijgen.’’

De school biedt ook lessen voor het werken met de 3D-printer en programmeren. Veldhuis: ,,Het zijn de banen van de toekomst. Alles wordt gedigitaliseerd. Er is zoveel werk in. Daarentegen is er steeds minder werk in administratieve banen. Het toekomstperspectief zit ’m veel meer in de techniek. We ontwikkelen zogenoemde ’cross over’-opleidingen. Techniek gecombineerd met kantoorwerk. Neem de productie van medicijnen. Als operator moet je verstand van de apparaten hebben, maar je doet het meeste werk achter je laptop in een kantoor. Denk ook aan domotica. Het organiseren van een huis voor bijvoorbeeld ouderen die langer thuis willen wonen. Ook dat is allemaal techniek. Aan dat soort personeel is een enorm tekort.’’

Bakfiets
De kinderen komen niet alleen naar het Kennemer College toe, docent Huub gaat zelf ook naar de scholen. De groepen met jonge kinderen bezoekt hij op zijn bakfiets vol met materialen en gereedschap. Voorlopig alleen De Kariboe en De Zeester. De bedoeling is dat uit te breiden naar andere scholen. Voor de allerjongsten heeft hij een leskist samengesteld. Er zitten hamers en spijkers in en halffabrikaat egeltjes die door de kinderen zelf tot mooie egeltjes worden getimmerd en geschilderd.

De STO-subsidie is voor vier jaar. Veldhuis: ,,Maar we hopen op een vervolg.’’

Bron: Dagblad Kennemerland