Skip to main content
Scholen

Kerstverhaal in modern jasje

By 14 december 2018No Comments

“En .. actie!” Regisseur Beer laat de cast van Theater Bonhoeffer de volgende scene inzetten. Het is vrijdagmiddag, acht dagen voor de première van de muzikale kerstuitvoering ‘All I want for X-mas is truth’ op het Nielenplein in Heemskerk. Woensdag 19 december is de uitvoering in de Pancratiuskerk in Castricum. Regisseur Ellen Philips, docent op het Bonhoeffer, vertelt dat de spanning toeneemt: “De tijd van echt oefenen is voorbij. Nu moeten de puntjes op de i”.

Script
Het aloude kerstverhaal is door de leerlingen van het Bonhoeffer in een hedendaags jasje gestoken. Scriptschrijvers Veerle en Marte zijn er al een jaar geleden mee begonnen. “Met een team schrijvers zijn we onder leiding van docent Marijke Lute gaan brainstormen”, vertelt Marte, “Toen het verhaal in grote lijnen klaar was, hebben we het in scenes opgedeeld en onderling verdeeld. Ik heb samen met Josefien een scene geschreven”. Veerle vult aan: “Het is echt superleuk om een eigen draai aan het verhaal te geven. We hebben het actueel gemaakt en Fake News een plek gegeven. En veel humoristische toespelingen gebruikt, zoals bijvoorbeeld het personage Dieuwertje Rechthoek. Er is ook een dictator die zijn leiderschap op slinkse wijze bewaakt”. De meiden kijken uit naar de première. “Zo gaaf dat mensen gaan kijken naar wat wij bedacht hebben”.

Cast
Studenten Beer, Richelle en Sven van het Nova College in Haarlem vormen samen met Ellen de regie. Ze observeren, overleggen en geven de laatste aanwijzingen. De cast van de kerstuitvoering, bestaand uit 15 leerlingen van het Bonhoeffer, is geconcentreerd aan het werk. Senne speelt Josef, een designer van moderne meubelen. “Vorig jaar deed ik ook mee”, vertelt hij bij aanvang, “Maar alleen als danser. Nu heb ik auditie gedaan en mag ik een van de hoofdrollen spelen”. Senne vond het niet moeilijk de tekst uit zijn hoofd te leren. “Nee, ik moest meer werken aan mijn manier van praten. Ik spreek van nature snel en moet daarom opletten dat ik dit rustig doe en goed articuleer.” Nu de uitvoeringsdatum dichtbij komt, beginnen de zenuwen op te spelen. “Ik voel toch wel een beetje plankenkoorts. Maar heb er ook heel veel zin in”.

Muziek
Behalve toneel, bevat de voorstelling ook dans en muziek. Naast dat de spelers zelf dansen, zal dansgroep The Workout uit Heemskerk ook een paar dansstukken opvoeren. Ondersteund door livemuziek en -zang van de Bonhoeffer schoolband. De 25 jonge musici hebben hiervoor ook flink geoefend, onder leiding van docenten Klaas Sabel en Mieke Kenter. Het belooft een een indrukwekkende productie te worden.

Info
Kerstproductie ‘All I Want for X-mas is TRUTH’. Zaterdag 15 december  – 20.00 uur – Burg. Nielenplein, Heemskerk; woensdag 19 december – 20.00 uur – Pancratiuskerk, Castricum. Gratis entree.

Bron: Nieuwsblad Castricum