Skip to main content
Scholen

Impuls techniekonderwijs

By 10 maart 2019No Comments

Meerdere regionale bedrijven hebben hun handtekening gezet onder de gezamenlijke plannen van het Technisch College Velsen, Kennemer College, Sterren College, Haarlem College en het Nova College (mbo) om het techniekonderwijs in de regio IJmond en Haarlem te verbeteren.

In de plannen staat waaraan de regio het gereserveerde bedrag voor Sterk Techniekonderwijs bij het Rijk van 6,9 miljoen euro wil besteden. Voorwaarde vanuit de subsidieregeling is dat het bedrijfsleven hier 700.000 euro (minimaal 10%) aan moet bijdragen. Deze ondertekening is de start van een concrete samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven.

Frank Out, directeur Technisch College en gastheer namens de aangesloten scholen trapte de bijeenkomst af: “We moeten over onze eigen schaduw heen stappen. Zolang we ons focussen op alleen ons eigen belang komen we nergens.” In de regio IJmond alleen al zijn 1240 technici per jaar nodig om de maak- en onderhoudsindustrie in tact te houden. Jeroen Verwoort, wethouder gemeente Velsen, roept op tot het veranderen van de beeldvorming rond techniek: “Het is nog steeds zo dat een kantoorbaan meer status krijgt dan het werken in de techniek. Dit is onterecht. Technici maken het verschil in ons land, zij maken de toekomst. We hebben de slimme technische handen en hoofden nodig, juist in onze regio waar techniek zo sterk aanwezig is. Denk aan het staal, offshore, het kanaal en de sluizen. Wij hebben de kracht om ons te onderscheiden als techniekregio. Maar daarvoor moeten we samenwerken, met als kers op de taart uiteindelijk een Techport Centre.”

Mark Denys, directeur Technical van Tata Steel en voorzitter van Techport, schets kort de plannen voor het Techport Centre: “De visie is duidelijk, het Techport Centre moet dé ontmoetingsplaats worden waar opleiden, innoveren en ondernemen samen komen. Met een Techport Centre kunnen we leerlingen de best mogelijke technische basis bieden. Van vmbo, mbo naar hbo. Zo zou het vmbo een deel van hun praktijklessen in de praktijkruimtes van het Techport Centre kunnen doen. Zij komen dan in aanraking met mbo studenten, maar ook met de professionals uit het bedrijfsleven.”

Tijdens de druk bezochte bijeenkomst waar ruim 80 mensen uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid aanwezig waren, zijn direct een paar concrete afspraken gemaakt. Eind maart moeten de plannen voor het Sterk Techniekonderwijs voor regio IJmond en Haarlem bij het ministerie zijn. Later dit jaar weet de regio of de gereserveerde 6,9 miljoen voor het vmbo ook daadwerkelijk wordt toegekend.

Henno van Horssen, programmamanager Techport, vertelt: “Techport ondersteunt de organisatie van Sterk Techniekonderwijs bij de uitvoering van de plannen. Denk aan het organiseren van events voor techniek promotie en het faciliteren van gastlessen en excursies. Het gezamenlijke doel is om de leerlingen meer bij het bedrijfsleven te betrekken. Op die manier krijgen leerlingen een reëel beeld van de fantastische beroepen die er in de techniek zijn.”