Skip to main content
Scholen

Heerlijk Humanitas kerstdiner door Praktijkschool

By 19 december 2019No Comments

In de Kennemer Praktijkschool in Heemskerk schoven woensdagavond dik vijftig mensen op uitnodiging van Humanitas IJmond aan tafel. Zowel vrijwilligers als de mensen die zij bijstaan werden getrakteerd op een kerstdiner.

Het is alweer de vierde keer dat Humanitas IJmond deelnemers aan door hun opgezette activiteiten in de regio uitnodigt voor een kerstdiner bij de Kennemer Praktijkschool.

Het betreft zowel de helpende als de geholpen deelnemers aan bijvoorbeeld thuisbezoeken bij eenzame mensen, immigranten met status die nog een taalachterstand hebben of mensen met psychische problemen. Allemaal mogen ze straks hun bestek gebruiken om van een vlees- of een vegetarisch driegangenmenu te smullen.

,,Het is een traditie voor ons om op deze manier de kersttijd in te luiden’’, legt voorzitter Ineke Jansen uit. De vrijwilligers zijn gekoppeld aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Serena (33) bezoekt bijvoorbeeld om de week Anita (55).

Anita: ,,Ik heb angst om de straat op te gaan en met Serena ga ik meestal naar de winkels. We doen dat nu twee maanden en ik merk al dat het iets beter gaat met mij.’’ Serena: ,,Voor mij is het ook fijn om te doen. Ik voel me al heel dankbaar als ik Anita zie lachen.’’

Zij wachten nog op hun maaltijd waar leerlingen van de horecaopleiding op dat moment de laatste hand aan leggen in de keuken. Onder de waakzame blik van horecadocent Frenk Rikumahu warmen zij onder andere koninginnensoep, pasteibakjes met ragout, runderrollades, gevulde paprika, witlof en rode kool op.

Sommige van de leerlingen koken, anderen serveren het eten en de drankjes uit. Of zo’n praktijkavond erg verschilt van een lesdag? Kaylee (16): ,,Jazeker. Op lesdagen beginnen we ’s ochtends, nu begonnen we pas om drie uur in de middag. En het is leuk om eens in het echt te kunnen oefenen.’’

Riet Dekker en haar bezoekvrouw Alie Schotten zijn al begonnen met de soep. Alie bezoekt Riet om de week. Riet: ,,Dan drinken we een bak koffie en kletsen we bij. Dat is altijd heel gezellig. Net zoals het heel gezellig is om hier te zijn vanavond.’’

Bron: Dagblad Kennemerland