Skip to main content
Scholen

Genekt door Blackjack Bouillon

By 26 juni 2017september 28th, 2017No Comments

De twaalfjarige Nick Eckhard heeft zijn eigen Librije-schort nog aan. Vorige week maakte hij, samen met zijn ’koksmaatje’ Thomas Lieuwes, indruk op de jury van een kookwedstrijd in het sterrenrestaurant van Jonnie Boer. „Die heb ik trouwens nog even gezien”, herinnert Nick zich. „Ik zag hem in een auto stappen.” De twee zijn bezig aan hun eerste jaar op de Praktijkschool van het Kennemer College in Heemskerk. Een school voor leerlingen met een leerachterstand.

Docente horeca Esseline Reichgelt: „We geven praktijkgericht onderwijs om ze te helpen hun talenten te ontplooien. Ze krijgen de gewone vakken als rekenen en taal, maar daarnaast geven we ze volop de gelegenheid om in de praktijk aan sommige vakken te snuffelen. Zoals dus de horeca. Later begeleiden we ze richting de arbeidsmarkt.” Nick hoopt in de toekomst ’iets met koken te gaan doen’. „Ik vind het leuk en als ik later alleen woon, kan ik dan ook goed voor mezelf zorgen.” Thomas is nog niet zeker welke kant hij op wil. „Maar ik denk dat het iets met techniek wordt.”

De twee kennen elkaar omdat ze beiden korfballen bij HBC. Toen ze hoorden van de kookwedstrijd, besloten ze daar samen aan deel te nemen. Ze werden eerst de beste van de school, namen daarna ook de volgende horde, waarna zij zich mochten melden voor de finale in De Librije. Een finale waar verder alleen meisjes aan meededen. Esseline: „Het was voor alle middelbare scholen, ook tweetalige atheneumstudenten deden mee.” Het was een hele mooie en grote keuken, zegt Nick. „Met hele scherpe messen. En er was iemand die zich met die messen in de vingers had gesneden’’, herinnert Thomas zich.

De kookwedstrijd was opgezet door Run2Bfit, een organisatie die de fitheid van jongeren in het voortgezet onderwijs hoopt te verbeteren. Het menu dat de twee moesten kokkerellen, moest dan ook gezond zijn. En daarbij was er een thema: Las Vegas. Met name op dat vlak maakten de twee indruk. Esseline: „Ze waren eigenlijk de enige in de finale die dat thema in hun 2-gangenmenu hadden verwerkt.” Dat menu bestond bij hen uit Blackjack Bouillon en Roulette Risotto. Ze hadden van voeding gemaakte figuurtjes als dobbelstenen in het eten verwerkt. De soep was alleen net wat te pittig, vertellen de twee, terwijl ze richting Esseline kijken. Die knikt lachend en schuldbewust: „Ik had er net wat te veel peper in gedaan.”

Het had de jury enige tijd gekost om een winnaar aan te wijzen. Die winnaar werden ze dus helaas niet. Maar wel kregen ze dus een eervolle vermelding, omdat ze het meest originele menu hadden gekookt dat bovendien ook nog het best bij het thema paste.

Bron: Dagblad Kennemerland