Skip to main content
Scholen

Fourteens: 10-14 onderwijs in Kennemerland

By 6 februari 2020No Comments

De basisscholen van stichting Fedra en het Kennemer College havo/vwo van Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland slaan de handen ineen voor 10-14 onderwijs. Na twee jaar hard werken is op 6 februari de samenwerkingsovereenkomst getekend. Het beste uit twee werelden komt samen in de nieuwe school: Fourteens. Leerlingen krijgen hier de kans te groeien in hun eigen kracht om op hun manier en moment in te stromen in het voortgezet onderwijs.

Het beste van po en vo
Fourteens wordt ook wel een ‘tienerschool’ genoemd. Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool zitten samen met leerlingen uit klas 1 en 2 van het voorgezet onderwijs op één school. Juist hun onderlinge verschillen zorgen voor een goede dynamiek en versterken de persoonlijke ontwikkeling en het individuele leerproces. Bij Fourteens komt het beste uit twee werelden samen. Leerlingen krijgen les van docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs in een kleinschalige setting met persoonlijke aandacht, gericht op samenwerken en zelfstandigheid, met de vakinhoud en de verdieping die op dat moment passend is voor de leerling.

Eerder, later óf anders invliegen
10-14 onderwijs sluit naadloos aan bij tieners die volop in ontwikkeling zijn. Het ene kind wil meer tijd voor het maken van de beste keuze na de basisschool én het andere kind heeft juist eerder behoefte aan een nieuwe uitdagende leeromgeving. Voor al deze kinderen is Fourteens de school waar je eerder, later óf anders kunt invliegen, zodat elke leerling kansrijk kan doorgroeien in het voortgezet onderwijs. De ontwikkeling van Fourteens past bij de discussie in onderwijsland om het schooladvies uit te stellen tot 15 jaar, zodat leerlingen betere kansen krijgen in het voortgezet onderwijs.

Vakoverstijgend leren
Leerlingen volgen bij Fourteens een individuele leerroute met oog voor kennis, vaardigheden, creativiteit én groepsgevoel. Door de kleinschalige setting is er meer ruimte en tijd om te ontdekken wat elke leerling kan. Vakken worden in samenhang en thematisch aangeboden, waardoor lesstof meer betekenis krijgt. Dit stimuleert leerlingen om kennis en vaardigheden te combineren en eigen leervragen te stellen. Als leerlingen daaraan toe zijn, gaan ze ook lessen volgen in het voorgezet onderwijs. Kortom, een optimale voorbereiding op een geleidelijk overstap naar het voortgezet onderwijs, van vmbo tot gymnasium.

Fourteens start in augustus met de eerste groep van 28 leerlingen in het gebouw naast het Kennemer College havo/vwo in Beverwijk.

Kijk voor meer info op: www.fourteens.nl