Skip to main content
Scholen

“Engels op het allerhoogste niveau”

By 12 maart 2020maart 13th, 2020No Comments

Veertig leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo van het Kennemer College kregen onlangs het zogenaamde Cambridge Certificate uitgereikt. Ze volgden hiervoor meerdere jaren het Versterkt Engels Onderwijs en deden in december met succes examen.

„Het is een eigen keuze van leerlingen om dit traject te volgen”, legt docent Engels Ruut aan de Stegge uit. „Wij faciliteren vwo-leerlingen vanaf klas 4 tot en met klas 6 en havoleerlingen in klas 4 en 5 met speciale lessen. Al die tijd werken ze met dezelfde docent. Voor de succesvolle lichting van dit jaar was ik dat.”

Het Cambridgeprogramma wijkt in zijn aanpak af van de gebruikelijke lesmethode voor Engels. Er wordt, naast woordkennis en grammatica, heel veel aandacht besteed aan het denken in de Engelse taal.

„Dan gaat het veel meer om het beschrijven van situaties, om opinievorming, je verdiepen in onderwerpen en van daaruit logisch argumenteren. Woorden vinden en zinnen construeren is één, je ook echt inhoudelijk en overtuigend kunnen uitdrukken in de Engelse taal vergt veel meer.”

Toelatingseis
Voor Samantha Paardekooper (18) stond in de derde van het vwo al vast dat ze naar de Cambridgeklas zou gaan. „Ik weet al van jongs af dat ik in het buitenland ga studeren”, zegt ze stellig. „Daarvoor heb je vanzelfsprekend Engels nodig. In mijn geval is zomaar Engels echter niet genoeg. Ik wil zoölogie gaan studeren, het liefst in London. Daar word je niet eens toegelaten als je de taal niet op Cambridgeniveau spreekt.”

Het nu behaalde certificaat verschaft haar die entree wel. „Sterker nog, Samantha heeft het examen op het allerhoogste niveau gedaan. Wat haar misschien heeft geholpen, is het feit dat ze tweetalig is opgevoed. Daar staat tegenover dat ze dyslexie heeft.”

Voor buitenlandse universiteiten geldt dat leerlingen voor hun toelating taalexamens moeten doen. Met het Cambridge Certificate op zak hoeft dat niet meer. Toch tekende havist Noah Oosterbeek in voor de Cambridgeklas met het oog op zijn ambitie om op het conservatorium in Amsterdam te worden aangenomen. „Engels is ook in de muziekwereld bijna de standaard voertaal. Door op dit hogere niveau gecertificeerd te zijn, maak ik mijn kandidatuur dus sowieso aanzienlijk sterker.”

De pas 16-jarige Beverwijker wil percussie gaan studeren. „Ik ben natuurlijk nog wel erg jong. De meeste studenten daar zijn rond de twintig, dus ik denk dat ik na het eindexamen nog even wat anders moet doen.”

Vwo op het Kennemer wordt het niet, verwacht hij. Maar eerst echter nog met succes de eindexamens afronden; die zijn in mei. „Ik sta er vrij goed voor, hooguit nog een enkele herkansing uit het verleden.”

En ook Samantha ziet haar laatste maanden aan de Büllerlaan met vertrouwen tegemoet. „Ik denk dat ik het wel ga halen.”

Bron: Dagblad Kennemerland