Skip to main content
Scholen

Bonhoeffercollege in de prijzen met Vakkanjers Explorer

Douwe, Jesper, Stijn en Hidde van het Bonhoeffercollege mogen zichzelf de trotse winnaar noemen van Vakkanjer Explorer van dit jaar! Ze wonnen met hun innovatieve idee Het Korenveld. Ze bedachten een VR-game waarmee je door een schilderij van Vincent van Gogh wandelt.

“Het was zo onverwacht, want er waren zo veel andere goede projecten. Maar we zijn echt heel erg blij dat we hebben gewonnen, we zijn namelijk een paar maanden bezig geweest met dit project,” vertelt een van de jongens. Een ander vult hem aan: “Ik had beloofd aan de rest dat ik een barbecue ga organiseren als we zouden winnen, dus dat gaan we maar eens snel plannen!”

In het licht van Vincent
Dit schooljaar zijn ruim 12.000 leerlingen van zo’n 250 scholen aan de slag gegaan met de challenge ‘In het licht van Vincent’ in opdracht van Van Gogh Museum en ASML. De leerlingen werden uitgedaagd om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met de vierde klas van het voortgezet onderwijs  presenteerden 15 en 16 juni hun innovatieve oplossingen tijdens de finale van Vakkanjers.

Vakkanjer Explorer: Licht op Vincent
De leerlingen uit leerjaar 2 en 3 van zo’n 50 middelbare scholen kregen met Vakkanjer Explorer de opdracht om een eigen Van Gogh Expositie te maken, met verschillende lichtstanden en lichteffecten. Door de verlichting aan te passen, zie je telkens een ander kunstwerk. Alle creativiteit werd gebruikt bij deze challenge.

De landelijke finale
Alle prototypes van de finalisten werden tentoongesteld en uitgestald zodat iedereen de ideeën kon bewonderen. De jury beoordeelde uiteindelijk wie de nummer 1, 2 en 3 werden. Tyas Leeuwerink, jurylid vanuit Van Gogh Museum, vertelde: “Het niveau lag echt hoog. Er werd heel goed gekeken naar het gebruik van licht bij de schilderijen van Vincent. De winnaars hebben dat heel goed verwerkt. Ik moet wel zeggen, de top drie lag heel dicht bij elkaar dus die keuze was nog moeilijk. Maar volgens mij hebben we een zeer terechte winnaar uitgekozen!”

Over Vakkanjers
Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken leerlingen al sinds 1999 hun talenten en leren samenwerken, kritisch denken, helder communiceren en presenteren én ontwikkelen hun digitale vaardigheden. Ook werken de Vakkanjers nauw samen met het technisch bedrijfsleven in hun eigen regio. Dit allemaal in een doorlopende lijn van groep 7 tot en met het laatste jaar van het voortgezet onderwijs.

Bron: Nationale Onderwijsgids