Skip to main content
Scholen

Bonhoeffer wint Vakkanjer Explorer

By 15 juni 2023juni 18th, 2023No Comments

Mike, Nicky, Mirte en Pim van het Bonhoeffercollege mogen zichzelf de trotse winnaar noemen van Vakkanjer Explorer! Bonhoeffer is voor het tweede jaar op rij winnaar van deze prijs.

Vakkanjer Explorer: fris rondom de school
Team Broodje van het Bonhoeffercollege deed mee met Vakkanjer Explorer (leerjaar 2 en 3 van het voortgezet onderwijs). De technasiumleerlingen kregen de opdracht om de luchtkwaliteit in een ruimte buiten hun eigen school te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, de sportvereniging, bioscoop of gewoon thuis. Ze deden onderzoek naar locaties waar de luchtkwaliteit verbeterd kan worden. De leerlingen bedachten oplossingen voor Bakkerij Putter. Het ontwerp is een filter van grafeen dat CO2 uit de lucht filtert, daarna wordt de lucht verwarmt door de ovens van de bakker via een warmtewisselaar in de spouwmuur.

Landelijke finale
Dit jaar vond de landelijke finale op 8 juni plaats, in NewTechPark in Apeldoorn. De teams presenteerden hun idee op het podium en demonstreerden het prototype tijdens de Vakkanjers markt. Daarnaast konden ze aan de slag met verschillende activiteiten, zoals een workshop met 3D-pennen, experimenteren bij Universiteit Twente en ontdekken bij de TechCheck.

Over Vakkanjers
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap al sinds 1999. Met dit educatieve programma bedenken leerlingen oplossingen voor een technisch en maatschappelijk vraagstuk. Dat doen ze aan de hand van urgente en realistische opdrachten, verdeeld over vier challenges: Junior, Scout, Explorer en Pioneer. Vakkanjers is een programma dat mede mogelijk wordt gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.

Een filmpje van de leerlingen is te zien op vakkanjers.nl (Showcase).