Skip to main content
Scholen

Bonhoeffer-leerlingen winnen met hun ontwerp van afval

By 20 november 2019No Comments

Aan het begin van dit schooljaar vroegen de BUCH-gemeenten leerlingen van het Bonhoeffercollege producten te ontwerpen die gemaakt waren van afval. Dinsdag werden de negentien eindresultaten gepresenteerd in het gemeentehuis van Castricum.

 

In groepjes van drie of vier leerlingen waren zo’n zeventig leerlingen van de derde klas havo en vwo, na een bezoek aan het grofvuil, aan de slag gegaan. Met hulp van de TU Delft. De resultaten variëren van kunst tot meubels en telefoonhoesjes. Elke groep mag zijn eigen ontwerp pitchen aan een jury. Die kiezen drie ontwerpen uit waarvan wordt uitgezocht of ze daadwerkelijk geproduceerd kunnen worden van restafval. Mede hiermee hopen de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) hun gezamenlijke doelstelling het restafval met 30 kilo per persoon terug te brengen in 2025 weer een stapje dichterbij te brengen.

Kunstlijn
De leerlingen, gemiddeld rond de veertien jaar oud, pitchen hun producten op soms geheel eigen wijze. Soms wat nerveus: ,,Wij hebben een soort van kunstlijn ontworpen. Met een soort van vogel en een soort van schilderij. Dat schilderij heeft een soort van mooie kleuren.’’ Of met behulp van onweerlegbare logica als ’Ons product is uniek omdat het er nog niet is en handgemaakt omdat het met de hand is gemaakt’. Of met behulp van Cruijffiaanse logica: ,,Wij zijn op dit ontwerp gekomen, omdat we niet zo goed wisten wat we moesten maken.’’

Een tas met diverse vakken gemaakt van plastic en oude posters is een idee van Zoë, Djoya en Floor. Ze hebben er vanaf september wekelijks aan gewerkt. ,,Doordat de tas verschillende vakken heeft, kun je er boodschappen gescheiden in vervoeren. Dat bespaart ook weer inpakmateriaal’’, vertelt Floor. Ze hebben ook iets geleerd van de opdracht: ,,Er is echt heel veel afval!’’

Een ander groepje vindt alleen het restafvalprobleem aanpakken kennelijk niet afdoende. Zij komen met een ontwerp van een zitzak, die door ouderen van restafval in elkaar wordt gezet en door jongeren wordt gekocht. ,,Zo helpt het ook tegen eenzaamheid bij ouderen en brengt het de oudere en jongere generaties met elkaar in contact.’’ Bij ouderen was wel animo voor het plan, was hen gebleken na interviews met die doelgroep in het winkelcentrum. Ze verdienen er een eervolle vermelding mee.

Probleem met enkele producten is wel dat het gemaakt wordt van afval als banken, matrassen of zelfs halve trampolines. Dingen die nu ook weer niet zo vaak worden weggegooid dat er daadwerkelijk een behoorlijke productie mee kan worden gedraaid.

Houten
De jury kiest uiteindelijk het Kuub Blokspel als meestbelovende ontwerp. Bedacht door Amber Kaandorp, Matt Lecaille en Thom Rosenbaum. ’Goed uitgewerkt en goed te maken’, is hun oordeel over de houten blokken die omgegooid moeten worden.

,,Op school is het al vaak gespeeld en het is een leuk spel voor op de vele campings in deze regio’’, vindt beleidsmedewerker grondstoffen van BUCH, Esther Keijser.

Naast de zitzak krijgen ook een bijzettafel van oud hout, een krukje van oude fietsbanden, de kunstlijn en telefoonhoesjes van plastic en hout een eervolle vermelding.

Bron: Dagblad Kennemerland