Beverwijk Docente Nederlands Kristl Smit van het Kennemer College heeft een van de leukste, en tegelijk zwaarste taken van het jaar voor zich liggen. Een lijst van 25 havo-leerlingen die zij moet bellen met het nieuws of ze geslaagd zijn, of gezakt.
Voor acht leerlingen heeft ze slecht nieuws. En soms heeft ze het daar net zo moeilijk mee als de leerlingen zelf. Vooral omdat ze de achterliggende omstandigheden kent. Ziekte in het gezin bijvoorbeeld. Dat heeft ontegenzeggelijk invloed op het examenresultaat. Sommige docenten bellen eerst de gezakten, en dan pas de geslaagden. Of ze bellen alleen maar de gezakten. Kristl heeft met haar klas afgesproken dat ze gewoon iedereen op alfabetische volgorde belt. Extra omstandigheid anno 2017: alle leerlingen van de klas communiceren met elkaar via een groeps-app op hun smartphone. Het app-verkeer neemt een hoge vlucht.
Tranen
Bij de eerste is het al direct raak. ,,Helaas kan ik je nog niet feliciteren”, begint Smit. ,,Maar er zijn nog volop kansen.” Snel neemt ze de cijfers door. Het meisje dat ze aan de telefoon heeft, is verdacht stil. Ze is op 0,3 punt gezakt. ,,Die is in tranen”, concludeert ’assistente’ Feike Vermeule, die de lijsten met telefoonnummers en resultaten voor zich heeft liggen. ,,Nog even de schouders eronder, dan maak je nog een goede kans”, rondt Smit het gesprek af. Pas bij de derde leerling van de 25 kan ze goed nieuws melden. Maar: geen gejuich. ,,Ben ik geslaagd? Serieus? Echt?” ,,Je hebt een lijst zonder onvoldoendes!” roept Smit vrolijk.
Veel geslaagde leerlingen blijken het maar nauwelijks te kunnen geloven. Niet één leerling in de klas neemt voetstoots aan dat het examen is gehaald. ,,Bescheidenheid”, legt Feike Vermeulen na afloop van de telefonade van een dik uur uit. ,,Dat kom je vaak tegen op het Kennemer College.” Grappig vinden de dames het dat superstoere binken in de klas heel timide reageren als ze met hun examenresultaat worden gebeld. Veruit de meesten hebben het overigens gehaald. Op acht van de 25 na. Veel? ,,Er is maar één leerling bij wie we denken dat die het jaar misschien over moet doen. De rest maakt echt nog goede kans in de herexamens. Als ze het vak goed kiezen dat ze opnieuw willen doen.”
Bron: Dagblad Kennemerland