Skip to main content
Scholen

#Alex is een ’afgrijselijk’ muziektheaterstuk

By 14 maart 2019No Comments

Leerlingen en docenten van Theater Bonhoeffer brengen vier keer de voorstelling #Alex. In deze elfde productie staat pesten centraal. Een ongelooflijk mooi en aangrijpend stuk over de oorzaken en gevolgen van pesten. Op een afgrijselijke manier wordt duidelijk dat iedereen de klos kan zijn.

 

Alexandra (briljant gespeeld door Charlotte Brantjes) is net verhuisd van Groningen naar Haarlem en gaat naar een nieuwe school. Haar moeder is net overleden. Alex is mooi, zelfstandig en weerbaar. Haar vader (Dave van Dansik) is vooral met zichzelf bezig.

Tijdens een klassenfeestje bierpongen ze wat af en worden rondom dronken. Alex belandt met Thomas (Kas Kornblum) eerst in de hottub en later in bed. Het wordt gefilmd door ’vrienden’ Willem en Vincent. Ids Nijmeijer en Timothy Ithurbure spelen dat zo voortreffelijk en humoristisch dat je je suf lacht.

Pijn
Dat lachen vergaat je wanneer de tape op internet belandt en binnen no time 30.000 keer bekeken is. De reacties op whatsapp zijn te walgelijk voor woorden. Wanneer Alex door school loopt langs een lange rij scholieren filmen ze haar. Haar pijn is voelbaar, haar wereld wordt klein en donker. De sekstape bereikt ook Ilse (goed gespeeld door Iris Vervoort), de vriendin van Thomas. Een levendig voorbeeld van het feit dat iedereen een ’pester’ kan zijn. Ondanks haar zachte en vriendelijke uitstraling neemt ze keihard wraak, gesteund door haar vriendinnen. Dat gaat zo ver dat ze het haar van Alex afknippen. Uiteraard is Alex de slet en Thomas de held, al weet geen mens waarom. Dan verdwijnt Alex tijdens de schoolreis. Ze is het laatst gezien toen zij de zee in liep.

Haar vader gaat voor eigen rechter spelen en is vastbesloten Thomas in de fik te steken. Tikkie hysterisch in het geheel, maar mooi om te zien dat hij zich realiseert dat hij zijn eigen dochter niet kent. Ook de klasgenoten zijn opeens bij kennis. Hemel zij dank leeft Alex en stuurt, vlak voordat haar vader de moord begaat, een appje dat ze in Groningen is.

Vet
Knap waardeloze avond. Mooi niet, want gelachen werd er ook. Bijvoorbeeld aardbevingsgrapjes en om Moniek (Phebe van Kappel) die het feestje stiekem gaf en dan het bekende telefoontje krijgt dat haar ouders er bijna zijn. Ook mentor Vera de Lange (Alice Hannink) speelt haar rol lekker vet en heeft de lachers op haar hand.

De band (24 man) onder leiding van Klaas Sabel is weergaloos goed. Ze brengen veertien nummers die qua thema en tekst naadloos aansluiten bij het script. Bijvoorbeeld het lied ’Voor alles’ van Wende Snijders, prachtig gezongen door Bonifiya Visuvasam. Sebastiaan Mellema krijgt volkomen terecht door Sabel kussen toegeworpen voor zijn vertolking van ’Human’ van Rag’n’Bone Man.

Zender
Petje af voor de projectie- en filmploeg. Het knippen van het haar van Alex werd via een indringende projectie weergegeven. Als de klas tijdens het schoolreisje op het strand is gaan ze uiteindelijk de zee in. Op het moment dat ze van de vloer/strand verdwijnen duiken ze op in de film op enorme panelen. Deze zijn ook onderdelen van de prachtige dans door Jette Rood. De decorploeg heeft met minimale middelen maximaal resultaat behaald. De panelen, op het enorme brede toneel, stellen realistisch een school voor en even later een slaap- of badkamer. De cast kijkt in de spiegel maar in werkelijkheid naar het publiek. Mooi bedacht. Er werd verstaanbaar gespeeld zonder zenders. Knap gedaan door geluidstechnicus Kris Aardenburg die, met slechts enkele microfoons in de lucht, de cast daarmee veel speelvrijheid gaf.

Goed om het stuk knallend en swingend af te sluiten, anders was het publiek beslist met een betonblok in de maag vertrokken.

Muziektheatervoorstelling #Alex op 12 maart in het Bonhoeffer College. Nog te zien op 13, 14 en 15 maart. De laatste is reeds uitverkocht.

Het is beslist een uitstekend idee om dit geweldige en actuele stuk op alle middelbare scholen op te voeren.

Bron: Dagblad Kennemerland