Skip to main content
Scholen

2e prijs Makathon Zorg & Welzijn!

Leerlingen van het Bonhoeffercollege (Technasium) hebben van 15 t/m 17 mei meegedaan aan de Makathon Zorg & Welzijn in Heemstede. Zij werkten aan de centrale vraag: Hoe kunnen creatieve ICT-oplossingen en slim gebruik van technologie helpen om zorg en welzijn te verbeteren? De leerlingen werkten samen in multidisciplinaire teams van medewerkers uit de zorg, het bedrijfsleven en studenten uit vo, mbo en hbo. In totaal werkten 13 teams aan 9 verschillenden zorgvraagstukken.

Het team van Jonathan uit H3c won de 2e prijs; een actiecamera per teamlid. Zij wonnen met het ontwerp van de app: Nos Enfants. Deze app ontwierpen zij voor de BSO Les Petits met als doel om de werknemers te ontlasten. Via de app kunnen ouders zelf hun kind aan- en afmelden voor de kinderopvang. De route van de buschauffeur wordt vervolgens automatisch aangepast als er een kind afwezig is. Dit levert de medewerkers meer tijdwinst en dus meer tijd voor de kinderen op. App is een uitbreiding van de bestaande app Konnect van de BSO.

Sten werkte met zijn team Free Walkers aan een oplossing voor Veranio. Zij ontwierpen voor hem de app Walk-Ar met routes die hij zelfstandig kan lopen met een AR-bril. Bij augmented reality (AR) wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd. Je ziet dus nog wel de mensen en voorwerpen om je heen, maar er wordt extra informatie aan toegevoegd. Veranio kan zelf kiezen met welk thema hij de route loopt, wanneer hij van de route afwijkt komt er een stopfiguur in beeld. De app geeft Veranio meer zelfstandigheid en vrijheid, daarnaast helpt de app zijn begeleiders.

Imad ontwierp met zijn team GAIN de Smooth Transition Toy voor Samantha. Een knuffelbeer met geavanceerde technologie om Samantha te helpen met haar hechtingsproblematiek en agressie. De beer stimuleert Samantha in haar ontwikkeling, zelfstandigheid en overgangen. Haar begeleiders kunnen de beer instellen via een app. In het ontwerp voor de beer is machine learning toegepast, met deze techniek leert de beer zelf welke reacties te geven op Samantha.

https://www.smartmakerseducation.com/makathonzorgwelzijn#programma